Týždeň v PSK - 44. týždeň október 2025
SpäťVideozáznam
Obsah
- Sweetcup s témou Tvoríme novú zem
- INOVISIA – konferencia o inováciách
- Seniori – seniorom
- Carving – príprava na súťaž
Textová alternatíva videozáznamu
Headline titulky (flashové správy – správy zobrazujúce pri každom príspevku v spodnej časti)
- Aj študenti stredných škôl PSK môžu premeniť svoj nápad na reálny podnikateľský projekt a vyskúšať si tak rolu podnikateľa. Umožňuje im to atraktívny program Inovuj a podnikaj, ktorý sa zaradil do výchovno-vzdelávacieho procesu ako nový voliteľný predmet. Aktuálne je súčasťou už ôsmich stredných škôl z prešovského regiónu, z toho šiestich Prešovskej župy.
- Ponuka prednášok a kultúrno-vzdelávacích podujatí pre školské skupiny, ktoré pripravuje Podtatranské múzeum v Poprade, je pre školský rok 2025/2026 známa. Školáci sa v réžii župného múzea môžu tešiť na prehliadku stálych expozícií, exkurzie, prednášky aj environmentálny program. Zámerom podujatí je priblížiť školákom činnosť múzea, jeho histórii či prácu múzejníka. Celý program je k dispozícii na webe múzea muzeumpp.sk.
- Redakčná rada časopisu Pamiatky a múzeá po 34. raz udelila spoločne s vydavateľmi – Pamiatkovým úradom Slovenskej republiky a Slovenským národným múzeom – prestížne výročné ceny najlepším projektom realizovaným v roku 2024. Župná Tatranská galéria v Poprade dostala za projekt ART&HOLOCAUST výročnú cenu v kategórii Podujatie.
- Veľvyslanec Talianskej republiky na Slovensku Gianclemente De Felice nedávno navštívil Úrad PSK. S jeho predsedom diskutovali o turistickom a investičnom potenciáli kraja, ako aj o spolupráci s talianskymi regiónmi, okrem iných aj so Sardíniou, V rámci tejto spolupráce má PSK podpísané spoločné memorandum, z ktorej vzišiel atraktívny festival Viva Italia aj projekt bilaterálnej študentskej výmeny.
Jingel PSK
Sweetcup s témou Tvoríme novú zem
Týždeň v PSK: Školstvo (flashové správy)
Stredoškoláci z oblasti gastronómie sa stretli na 22. ročníku medzinárodnej súťaže Sweetcup. Organizuje je Stredná odborná škola gastronómie a služieb v Prešove. Aj tento rok priniesla päť súťažných kategórii – kuchár, cukrár, barista, slávnostné tabule a darčekové balenie. Všetko s podtitulom Tvoríme novú zem.
Nasleduje priama reč.
- Andrea Klačeková, riaditeľka, SOŠ gastronómie a služieb, Prešov: „Každý o nás vie, že sme zelenou školu. My máme radi, aby sa neplytvalo s potravinami, aby každý si uvedomoval, že tá príroda je cenná.„
Ruch: ukážka Sweetcup – 5 sek.
Ekologická téma bola výzvou aj pre cukrárov. Výber surovín a použitie povinných prísad, správne ochutenie, pečenie a ladenie konečného vizuálu. Všetko v stanovenom časovom limite.
Nasleduje priama reč.
- Miroslava Antonyová, porotca, kategória cukrár. „Takže si pripravili niečo čo sa týka stránky sezónnosti a tradičných surovín. Študenti pripravujú torty o hmotnosti do dvoch kilogramov, k tomu kolekcia minidezertov, minitortičiek.„
- Linda Šuranová, súťažiaca, SOŠ hotelová, Horný Smokovec: „Budem robiť mrkvovo-mandľovú tortu s cheesecake smotanovým, s jablkami, so škoricou, bude tam karamel s orechmi ako taká chrumkavá vložka, aby to aj držalo spolu.„
- Simona Mladá, Střední škola gastronomie, U Krbu, Praha: „Povinná ingrediencia bola teda zelenina, zvolila som mrkvu. Na tortu mám mrkvový korpus a mrkvové kompóte. Tu mandľovú múku mám v korpuse ako v torte, tak aj na minidezerty. „
Miroslava Antonyová, porotca, kategória cukrár,: „Nie je to len chuť výrobku, ale musí to byť aj presná receptúra. To zadanie je pomerne náročné, takže sa pekne s tým popasovali.„
Kuchári pripravovali králičí chrbát bez kosti so zeleninou. Aj v tejto kategórii boli určené povinné suroviny, ktoré súťažiaci obohatili o vlastný výber. Pripraviť mali dve porcie. Jedna putovala na výstavu a druhú hodnotila porota.
Ruch: ukážka Sweetcup – 5 sek.
Nasleduje priama reč.
- Ema Fecková, Súkromná SOŠ hotelierstva a gastronómie Mladosť, Prešov: „Pripravili sme králičí chrbát, plnený špenátovou fašou, obalený vo schwarzwaldskej šunke, s batátovým nákypom a hruškovo-slivkové ragú.„
- Jozef Urda, SOŠ obchodu a služieb, Martin: „Dáva nám to hlavne motiváciu a inšpiráciu, pretože ďalšie tímy prídu s novými vecami, ktoré nás môžu posunúť. Za mňa zdieľanie informácií a skúseností.„
- Peter Krištof, porotca, kategória kuchár: „Tí žiaci sa snažia, aj tí majstri. Vidíme tu viacero techník, zdokonaľujú sa v tých pyré. Zajac je, by som povedal, komplikovanejšia časť mäsa – toho chrbta, alebo ju presušíš, alebo ju nedokončíš a je surový.„
V piatich kategóriách Sweetcapu sa predstavilo spolu 63 tímov a celkovo vyše sto súťažiacich – zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Maďarska, ale aj z Gruzínska.
Jingel – PSK Týždeň v PSK
INOVISIA – konferencia o inováciách
Týždeň v PSK: Inovácie(flashové správy)
Inovačná konferencia INOVISIA 2025, s podtitulom Kraj príležitostí, priniesla stretnutie odborníkov, inovátorov, zástupcov verejnej správy, univerzitného a podnikateľského prostredia. Diskutovalo sa o možnostiach inovačného potenciálu východného Slovenska a cieľom bolo predstaviť Prešovský kraj ako región príležitosti. A ako miesto, kde sa stretávajú nápady, ľudia a riešenia s reálnym dopadom. Zároveň to bol priestor na prezentáciu inovatívnych riešení. Konferenciu pripravilo Inovačné partnerské centrum a konala sa 28. októbra v Prešove.
Jingel – PSK Týždeň v PSK
Seniori – seniorom
Týždeň v PSK: Spoločnosť (flashové správy)
Ruch: ukážka program – 5 sek.
V Historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove sa konalo podujatie Seniori – seniorom. Išlo o stretnutie aktívnej najstaršej generácie spojené s oceňovaním. Udeľuje ho Jednota dôchodcov Slovenska najaktívnejším seniorom v Prešovskom samosprávnom kraji.
A to seniorom, ktorí sa zaslúžili o propagáciu nášho kraja na Slovensku i v zahraničí, reprezentovali svoje okolie na rôznych úrovniach a v rôznych formách. Ocenení boli traja jednotlivci a rovnaký počet kolektívov. Ocenenie, ktoré si prevzali, nesie meno Anky Petričovej, ktorá bolo dlhoročnou predsedníčkou Krajskej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska v Prešove.
Grafika
Seniori – seniorom, Cena Anky Petričovej
V PSK má Jednota dôchodcov Slovenska približne 13 200 členov.
Ocenení jednotlivci a kolektívy:
- Dušan Miško, Snina
- Mária Kundriková, Sabinov
- Ján Čizmár, Prešov
- Spevácky súbor Potoki – Nižný Hrabovec, okr. Vranov nad Topľou
- Okresná organizácia JDS Bardejov
- Spevácka skupina Senioranka, Prešov
Jingel – PSK Týždeň v PSK
Zasadili jablone, zožali úrodu, navarili džem
Týždeň v PSK: Školstvo (flashové správy)
Zuzana Heredošová
koordinátorka Zelenej školy, Gymnázium Lipany
Dula je stará odroda jabloní. Je to plod, ktorý sa konzumovať nedá možno priamo, ale je ideálny na varenie týchto nátierok, džemov a podobne.
Nasledujem priama reč.
- Klaudia Rusnáková, žiačka, Gymnázium Lipany: „Dula obsahuje veľmi veľa vitamínov, taktiež podporuje imunitu, mierni zápaly a taktiež aj obsahuje veľa antioxidantov.„
Dula je ovocie, ktoré rastie aj v areáli Gymnázia v Lipanoch. V rámci aktivít programu Zelená škola, ktorej témou sú v aktuálnom cykle potraviny, pripravili gymnazisti ovocnú nátierku podľa svojho vlastného receptu.
Ruch: ukážka varenie džemu – 5 sek.
Nasledujem priama reč.
- Jozef Šuhaj, žiak, Gymnázium Lipany:“Strom, ktorý sa stará sám o seba. Je veľmi podobný jablku tou štruktúrou, preto je ľahko zameniteľný, ale nejaká špecifická starostlivosť o ten strom nie je.„
- Gabriela Lazoríková, koordinátorka Zelenej školy, Gymnázium Lipany: „Sme vysadili tri jablone, dve duly a jednu hrušku. Bolo to pred ôsmimi rokmi a tretí rok už máme krásnu úrodu duly.„
Celý proces od zberu plodov, čistenia, krájania, varenia, ochutenia, sterilizácie a označenia konečného výrobku sa rodil pod rukami stredoškolákov.
Ruch: ukážka varenie džemu – 5 sek.
Nasledujem priama reč.
- Eva Lazoríková, riaditeľka, Gymnázium Lipany: „Dnes sme si to teda zmerali a naoberali sme zhruba 50 kíl duly a toto čo vidíte je výsledok – náš vlastný produkt.„
- Daniela Jasenská, žiačka, Gymnázium Lipany: „Pardon (ochutnávka), tak je to taká trochu kyslastá chuť, ale aj sladká, niečo podobné jablku a hruške dokopy.„
- Stanislava Dulinová, žiačka, Gymnázium Lipany: „Rozvárame dulu, aby zmäkla a mohli sme ju dať do nádob.„
- Gabriela Lazoríková, koordinátorka Zelenej školy, Gymnázium Lipany: „Varíme do zmäknutia, potom to zmixujeme, pridáme korenie, väčšinou škorica. My sme to obohatili o zmes korenia – škorica, kurkuma a zázvor.„
Ruch: ukážka varenie džemu – 5 sek.
Gymnázium v Lipanoch patrí medzi stredné školy, ktoré sa hrdia titulom Zelená škola, a to aj vďaka takýmto aktivitám.
Nasledujem priama reč.
- Eva Lazoríková, riaditeľka, Gymnázium Lipany: „Sme jedinečnou školou, jedinečnou strednou školou v tom, že sme držiteľmi šesťnásobnými – to znamená – šesť násobnými držiteľmi zelenej vlajky a šesťnásobnými držiteľmi certifikátu Zelená škola.„
- Filip Magda, žiak, Gymnázium Lipany: „Podľa mňa je to niečo také, čo nám treba do života. Také viacej praktickejšie ako teoretickejšie.„
Výsledný produkt – džem alebo inak aj ovocná nátierka je určená na konzumáciu žiakom, učiteľom, ale aj ako jedinečný prezent napríklad počas dňa otvorených dverí lipianského gymnázia.
Záverečný jingel
Autor: Oddelenie komunikácie
V Prešove 28. 10. 2025
Aktualizované: 4. 11. 2025