Paska

SUROVINY:

2000 g  polohrubej múky, 125 g masla, 150 g kryštálového cukru, 1 l mlieka, 3 vajcia, 40 g droždia 

  

POSTUP:

 

Do múky, ktorú necháme na teplom mieste postáť, pridáme cukor. Z menšieho množstva múky, mlieka, trošky cukru a droždia pripravíme kvások a necháme vykysnúť. Z mierne ohriatej múky s cukrom, kvásku, vajec, mlieka a masla pripravíme cesto a zamiesime. Po vykysnutí vypracujeme z cesta väčší bochník, ktorý ešte necháme vykysnúť. Z kúska cesta, ktorý sme odložili, urobíme šúľky a z nich písmená B ﴾ Boh otec ﴿, S ﴾ Boh syn ﴿ a D ﴾ Boh duch svätý﴿. Písmená položíme navrch, do stredu pasky. Vrch vyzdobeného koláča potrieme rozšľahaným celým vajíčkom a dáme piecť.

Paska sa posvätila a rozdelila všetkým členom rodiny.

 

 

(SOŠ Stará Ľubovňa)

 

HODNOTENIE RECEPTU:

Publikované: 26. 6. 2017

Aktualizované: 27. 1. 2023