Týždeň v PSK - apríl 16. týždeň 2025
Späť
Videozáznam
Obsah
- Zlaté medaily z kuchárskej súťaže v Turecku
- Keď podnikateľský nápad predáva
- Veľkonočné a jarné tradície v skanzene
Textová alternatíva videozáznamu
Headline titulky (flashové správy – správy zobrazujúce pri každom príspevku v spodnej časti)
- Vyhlásené sú ďalšie dve výzvy na predkladanie žiadostí o príspevok pre malé projekty v rámci Priority 3. Tvorivé a turisticky atraktívne pohraničie Programu Interreg Poľsko – Slovensko. Výzvy vyhlásili Európske zoskupenie územnej spolupráce TATRY s r. o. s termínom do 30. mája a Združenie Karpatský Euroregión s termínom podávania žiadostí do 6. júna.
- V rámci spoločného slovensko-ukrajinského cestného projektu „Prevencia rizík prírodných katastrof v PSK a Zakarpatskej oblasti Ukrajiny“ plánuje kraj v lete rekonštrukciu 220 m dlhého úseku za obcou Soľ. Projekt bude financovaný v rámci Programu Interreg NEXT.
- SÚC PSK intenzívne pracuje na odstránení havarijného stavu kamenného klenbového priepustu pod cestou za obcou Ďurďoš. Cez vlastné odborné kapacity a za pomoci ťažkých mechanizmov realizuje stavebné práce, ktoré pozostávajú z odstránenia konštrukčných vrstiev vozovky demolácie poškodeného priepustu a prípravy terénu na osadenie nového.
- Prešovská krajská samospráva chce znížiť energetickú náročnosť verejných budov župných organizácií v Bardejove, Humennom, Kežmarku, Snine a vo Svidníku. Cez pripravené projekty sa zameria na zateplenie ich fasád, striech, výmenu svietidiel a inštalácií. Ide o projekty za približne 20,5 mil. eur.
Jingel PSK
Zlaté medaily z kuchárskej súťaže v Turecku
Týždeň v PSK: Školstvo (flashové správy)
Predseda PSK prijal na župnom úrade trojicu úspešných mladých kuchárov Strednej odbornej školy hotelovej v Hornom Smokovci, ktorí získali na Medzinárodnej kuchárskej súťaži v tureckom Side zlaté medaily v individuálnych disciplínach a k tým pridali dva tituly absolútnych víťazov.
Nasleduje priama reč.
- Jozef Babuš, žiak, SOŠ hotelová, H. Smokovec: „Získal som medailu za mäsový chod. Ja som pripravoval jahniaci hrebienok, džatky, hubové ragú a demiglace omáčku.“
- Lukáš Hovanec, žiak, SOŠ hotelová, H. Smokovec: „Súťažil som v kategórii cestoviny a pripravoval som naše národné slovenské bryndzové pirohy a hubové pirohy. „
- Viktória Orolínová, žiačka, SOŠ hotelová, H. Smokovec: „Bola to sous – vide ryba so zemiakom, plneným zemiakom, so zemiakovým šalátom. Príprava bola veľmi ťažká, súťaž taktiež nebola ľahká, ale zvládli sme to.„
V Turecku súťažilo vyše 140 študentov z 15-tich krajín Európy. Naši zástupcovia spod Tatier získali aj ocenenie v tímovej súťaži za trojchodové menu a špeciálne ocenenie pre Jozefa Babuša, ktorý dosiahol najvyšší počet bodov zo všetkých súťažiacich.
Nasleduje priama reč.
- Marek Pajer, hlavný majster odborného výcviku: „Za tým bola tvrdá práca, žiaci niekoľko týždňov trénovali, ale taktiež mali niektoré skúsenosti aj z iných slovenských gastronomických súťaži, tak sme veľmi radi, že sa nám to podarilo pretaviť do úspešného výsledku a naozaj tam boli štáty, ktoré boli špičkovo pripravené.„
Kuchárska súťaž Gastro Erasmus má za cieľ posunúť kulinárske schopnosti študentov stredných odborných škôl, pričom jej porotu tvorili špičkoví odborníci z prestížnych reštaurácií.
Jingel – PSK Týždeň v PSK
Keď podnikateľský nápad predáva
Týždeň v PSK: Školstvo (flashové správy)
Nápad predáva, to je názov súťaže s ekonomickým zameraním, ktorú už po 13.-krát pripravila Spojená škola na Masarykovej ulici v Prešove. Zapojili sa do nej všetky ročníky tejto školy, z ktorých žiaci prezentovali 22 firiem a obchodných spoločností.
Nasleduje priama reč.
- Michal Čiernik, riaditeľ, Spojená škola, Masarykova, Prešov: „Naši žiaci prezentujú svoje podnikateľské nápady – originálne a cieľom je okrem zážitkovej formy vyučovania podporiť podnikateľské myšlienky, podnikateľské nápady a okrem iného spestriť tento výchovno-vzdelávací proces.„
- Bohuš Popík, zástupca riaditeľa, Spojená škola, Masarykova, Prešov: „Aby si vedeli predstaviť pojem podnikania nielen v teoretickej úrovni, ale hlavne na praktickej, aby sa naučili prezentovať, aby vedeli zostaviť podnikateľské plány, aby vedeli zostaviť finančné rozpočty.„
Súťažilo sa v siedmych kategóriách, o hlavnú cenu Mladý podnikateľ, ale napríklad aj o ceny ako Najlepší predajca, Najlepší eko-nápad alebo Cena investora.
Nasleduje priama reč.
- Nela Cápayová, žiačka, Spojená škola, Masarykova, Prešov: „Naša firma sa volá Ecoslush a ponúkame ekologický sprchovací a splachovací systém. Chceli sme sa zamerať na niečo ekologické a vzhľadom na to, že tu máme menej a menej pitnej vody, tak sme si zvolili niečo také.„
- Tatiana Banková, žiačka, Spojená škola, Masarykova, Prešov: „My ponúkame služby ľuďom – procedúry, liečebné pomocou levandule, ktorá ma veľmi prijemné liečivé účinky. My sme museli vypracovať finančné plány, podnikateľský plán, taktiež nejaké cenníky, organizačné štruktúry.„
- Richard Lacker, žiak, Spojená škola, Masarykova, Prešov: „Museli sme hlavne ten samotný nápad vymyslieť, nadizajnovať celý kôš, vymyslieť materiály. Nápad, ktorý môžeme kľudne zrealizovať neskôr aj vo vlastnom biznise alebo sa minimálne z toho naučíme ako pracovať a čo to všetko prináša niečo také sprostredkovať.„
- Erik Weiss, hlavný porotca, Podnikovohospodárska fakulta, Košice: „Hodnotíme ich vystupovanie, marketing, aké majú očakávania z hľadiska ich príjmov, aká je konkurencia a také základné otázky, ktoré všeobecne spolu potom prehodnotíme.„
- Michal Čiernik, riaditeľ, Spojená škola, Masarykova, Prešov: „Chytajú sa aj prváci, keď som prešiel jednotlivé stánky, tak majú fakt originálne nápady.„
Aj takouto formou zbierajú stredoškoláci prvé obchodné zručnosti a skúsenosti. Pre niektorých štvrtákov to bola zároveň príprava na praktickú časť maturitnej skúšky.
Jingel – PSK Týždeň v PSK
Veľkonočné a jarné tradície v skanzene
Týždeň v PSK: Kultúra (flashové správy)
Ruch: Morena veršovačka – 5 sek.
Nasleduje priama reč.
- Monika Chomová, lektorka, Šarišské múzeum, Bardejov: „Začali sme vynášaním Moreny. Chceli sme im tým povedať ako kedysi ľudia sa lúčili s tou zimou, pretože pre nich bola veľmi krutá, dlhá, nemali toľko obživy.„
Vítanie jari bola téma tvorivých dielní, ktoré pripravilo Šarišské múzeum v Bardejove, vo svojej expozícií v Bardejovských Kúpeľoch. Zážitková a hravá forma umožnila nasávať informácie z histórie aj žiakom prvého stupňa základnej školy z Rokytova, ktorí pridali i čosi navyše.
Ruch: verš – žiaci ZŠ Rokytov – 5 sek.
Nasleduje priama reč.
- Stanislav Hankovský, riaditeľ, ZŠ Rokytov: „Lepšie je raz vidieť ako stokrát počuť. Rozprávame sa veľa o týchto veciach v škole. Tu to uvidia na vlastné oči a uvidia trošku aj z tej histórie. Porozprávame o tých zvykoch, pôjdeme sa trošku pozrieť do skanzenu, takže aj tam uvidia, ako žili ľudia niekedy.„
- Monika Chomová, lektorka, Šarišské múzeum, Bardejov: „Sme sa porozprávali o jari. Mali sme zábavnú aktivitku, kde niesli vajíčka na lyžičke, sadili sme spolu žeruchu a následne sme prišli k tej Veľkej noci – k tým zvykom a nakoniec bola tvorivá dielňa, kde sme si vyrobili zajaca veľkonočného.„
Ruch: verš – žiaci ZŠ Rokytov – 5 sek.
Vítanie jari a kresťanské Veľkonočné sviatky sa navzájom v ročnom období prelínajú a tradície sa odovzdávajú z pokolenia na pokolenie.
Nasleduje priama reč.
- Peter Kočan, etnograf, Šarišské múzeum, Bardejov: „Zvyky sú podobné ako všade na Slovensku. Ide hlavne o to zaručenie si hojnosti do budúceho roka, takže naši predkovia sa snažili tými úkonmi povzbudiť tú prírodu, aby sa znova prinavrátil ten život a podporili ten rast.„
- Monika Chomová, lektorka, Šarišské múzeum, Bardejov: „Na Veľkú noc, samozrejme, oblievačka, to myslím, že aj teraz pre tých chlapcov je to naj. Kdežto kedysi za oblievačku dostávali buď maľované vajíčka alebo tú takzvanú šunku, klobásky.„
Ruch: pesnička – žiaci ŽS Rokytov – 5 sek.
Záverečný jingel
Autor: Oddelenie komunikácie
V Prešove 16. 4. 2025
Aktualizované: 24. 4. 2025