Prešovský školský internát ide do rekonštrukcie za 640-tisíc eur

15. 10. 2024 Nezaradené Aktuality – aktuálne Aktuality 2024
Internát pri Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Prešove dostane vďaka plánovanej rekonštrukcii novú podobu. Zriaďovateľ školy Prešovský samosprávny kraj (PSK) chce obnovou budovy internátu znížiť jej energetickú spotrebu a zvýšiť životnosť. S jej realizáciou plánuje začať v najbližších týždňoch a vynovený internát odovzdať žiakom do užívania od nového školského roka 2025/2026. Projekt za vyše 640-tisíc eur zafinancuje z Programu Slovensko zo zdrojov Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA).

Prešovská krajská samospráva spúšťa rekonštrukciu päťpodlažného objektu stredoškolského internátu pri SPŠ elektrotechnickej v Prešove. Budova s kapacitou približne 120 lôžok situovaných v 38 izbách prejde obnovou za viac ako 640-tisíc eur.  Cieľom projektu podporeného cez štátnu príspevkovú organizáciu SIEA je zmodernizovať vzhľad internátu, zlepšiť energetickú hospodárnosť jeho prevádzky a v energetickom hodnotení ho dostať z aktuálnej C triedy na triedu A.

Aktivity projektu sa konkrétne sústreďujú do energetických činností zameraných na zlepšenie energetickej hospodárnosti existujúcej murovanej budovy. A to jednak na strane vykurovania, ako aj výroby elektrickej energie pre vlastnú spotrebu cez inštaláciu fotovoltického zariadenia na streche objektu.

Presnejšie rieši kompletnú rekonštrukciu elektroinštalácie, kúrenia a rozvodov objektu. Zameriava sa na zateplenie budovy, výmenu a zateplenie strechy, ale aj na dispozičné riešenie izieb internátu. Obnovou tiež má prejsť jeho sanita a hygienické zázemie. Ďalšie rekonštrukčné práce budú sústredené do modernizácie súčasných pivničných priestorov.

Zmienenými činnosťami sa zabezpečí zvýšenie  komfortu užívateľov objektu internátu, zlepšenie jeho vnútorného prostredia a tým nárast štandardu poskytovaných služieb. Výsledkom má byť moderný internát 21. storočia.

Odovzdanie objektu stredoškolského internátu v Prešove, ktorého súčasťou je okrem ubytovacích a servisných priestorov aj kotolňa, plynoregulovňa, skladové priestory, dielňa pre žiakov a priestor údržby, zhotoviteľovi rekonštrukčných prác, je naplánované v týchto týždňoch, pričom jeho oprava by mala prebiehať približne deväť mesiacov. Vychovávatelia a žiaci, ktorí ho užívajú, majú byť počas jeho rekonštrukcie dočasne ubytovaní v iných prešovských školských internátoch.

Autor: Oddelenie komunikácie

V Prešove 15. 10. 2024

Aktualizované: 15. 10. 2024

Najčítanejšie správy

Dochádzka členov komisie kultúry (25.09.2024)
16. 10. 2024
O.V.S - predaj - neupotrebiteľný hnuteľný majetok PSK
16. 10. 2024
Výberové konanie - riaditeľ/ľka strednej školy
15. 10. 2024
Výzva na voľby členov rady školy - Škola umeleckého priemyslu, Svidník
15. 10. 2024
Administratívny zamestnanec-referent/ka účtovníctva, Spojená škola, Masarykova 24, Prešov
15. 10. 2024
Finančný účtovník/čka, Spojená škola, Bardejov
15. 10. 2024