Kraj finišuje práce na dvoch mostoch pod Tatrami

25. 09. 2024 Aktuality – aktuálne Aktuality 2024
Takmer vo finále je rekonštrukcia dvoch mostov na Ceste slobody. Ide o posledné objekty tatranskej magistrály modernizované v rámci rozsiahleho projektu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) s názvom Vysoké Tatry. Kraj plánuje vynovené mosty za Vyšnými Hágami a pred Tatranskou Poliankou odovzdať do užívania motoristom už začiatkom decembra tohto roku.

Správa a údržba ciest PSK aktuálne prostredníctvom externého dodávateľa Metrostav DS finišuje stavebné práce na dvoch mostoch na ceste II/ 537 známej ako Cesta slobody, ktoré patrili medzi technologicky najnáročnejšie. Hotové sú na 95 percent, pričom predpokladaný termín ich ukončenia je približne o dva mesiace.

Finálne práce sa konkrétne týkajú 38-ročného, 126 metrov dlhého mosta za Vyšnými Hágami, ktorý prechádza cez potok Suchá voda a Tatranské elektrické železnice (TEŽ). Zhotoviteľ tu za posledné obdobie zrealizoval činnosti na prechodovej oblasti mosta, ako aj jeho izoláciu. V súčasnosti sa sústreďuje na montáž zábradlia, bezpečnostných zvodidiel a aplikovanie náteru  nosnej konštrukcie. Neskôr má v pláne na stavbe položiť asfaltové vrstvy a zrealizovať vodorovné dopravné značenie.

V prípade 44-ročného mosta situovaného pred Tatranskou Poliankou a vedúceho cez Velický potok a TEŽ aktuálne prebiehajú práce na debnení, vyväzujú sa výstuže a betónujú rímsy objektu. Taktiež sa tu sanuje  nosná konštrukcia. V najbližšom období sa majú činnosti sústrediť na izoláciu mostovky a samotného mosta, montáž bezpečnostného zábradlia, zhotovenie drenážnych kanálikov odvodnenia nosnej konštrukcie, ale aj na betonáž záverného múrika. V poslednej fáze budú zahŕňať položenie asfaltových vrstiev a realizáciu vodorovného dopravného značenia. 

Investičná akcia s celkovými nákladmi vo výške  8,4 mil. eur je v druhej fáze financovaná cez Operačný program Slovensko a zdroje prešovskej krajskej samosprávy. V rámci prvej fázy projektu pritom prešli na súvisiacej ceste rekonštrukciou iné dva mosty, taktiež 14 oporných múrov a 11 priepustov. Stalo sa tak ešte v roku 2023 s podporou programu IROP. Spomenutá cestná infraštruktúra je súčasťou posledného siedmeho úseku tatranskej magistrály, ktorú kraj uplynulé dva roky komplexne modernizoval.

Autor: Oddelenie komunikácie

V Prešove 25. 9. 2024

Aktualizované: 25. 9. 2024

Najčítanejšie správy

O.V.S. - prenájom majetku - telocvičňa SOŠ služieb Majstra Pavla, Kukučínova 9, Levoča
26. 9. 2024
Dochádzka členov komisie sociálnej (18.09.2024)
25. 9. 2024
Kvalitnejšie cesty v pohraničí za 3,5 mil. eur
25. 9. 2024
Oživené portréty cisárov
25. 9. 2024
Údržbár, SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb Jána Andraščíka, Bardejov
25. 9. 2024
Učiteľ/ka odborných ekonomických predmetov, Hotelová akadémia, Prešov
25. 9. 2024