Rekonštrukcia pokročila - Warholovo múzeum získava unikátnu podobu

20. 08. 2024 Tlačové správy – aktuálne Tlačové správy 2024
Jediné európske múzeum Andyho Warhola nachádzajúce sa v Medzilaborciach mení svoju tvár. Je to vďaka významnej investičnej akcii jeho zriaďovateľa Prešovského samosprávneho kraja (PSK), ktorý do komplexnej rekonštrukcie a modernizácie tejto kultúrnej inštitúcie investuje z vlastných a štátnych zdrojov niečo vyše 12,7 mil. eur. Rozsiahlu stavebnú časť projektu plánuje ukončiť do konca tohto roku a následne sa zamerať na interiér a multimediálne prvky. Vynovené múzeum unikátneho vzhľadu s pochôdznou fasádou, amfiteátrom či bistrom plánuje návštevníkom sprístupniť už začiatkom nadchádzajúceho leta.

Prešovský samosprávny kraj spustil vlani v apríli generálnu opravu 40-ročnej budovy Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. Po rokoch príprav sa vďaka vlastným finančným zdrojom a podpore z rezortu financií podujal na ambiciózny stavebný projekt, ktorý zhltne bezmála 12,7 mil. eur. Moderný objekt bude zvonku charakterizovať 250-tonová oceľová konštrukcia s výstavnými blackboxmi a strešnou terasou, zvnútra mu bude dominovať moderný interiér a multimediálne či interaktívne prvky s predpokladaným rozpočtom za vyše 2 mil. eur.

„Je to naozaj jedinečný a originálny projekt, ktorý prešiel dlhou prípravou a ktorý s nami a múzeom štyri roky pripravovala Fakulta Umenia technickej univerzity v Košiciach. Teší ma, že už dnes vidíme jasné kontúry nového sídla Warholovho múzea, ktoré bude po našej investičnej akcii nielen reprezentatívne a atraktívne, ale aj moderné a konkurujúce európskym kultúrnym inštitúciám. So zhotoviteľom aktuálne vynakladáme maximálne úsilie, aby sme čo sa týka stavebnej časti išli podľa nastaveného harmonogramu, a to sa nám aj darí a aby sme vychytali prípadné problémy, ktoré sa tu ukazujú z dôvodu zlého technického stavu pôvodného objektu,“ povedal v pondelok (19.8.) na kontrolnom dni predseda PSK Milan Majerský.

Kraj chce stavebnú časť projektu ukončiť do konca roka 2024 a múzeum po renovácii otvoriť už začiatkom leta 2025. Aktuálne z celkového balíka peňazí je prestavaných takmer 60 %, s tým, že z pohľadu financií ostáva preinvestovať 5,6 mil. eur.

„Múzeum má pre svoju jedinečnosť nadregionálny význam a jeho rekonštrukcia zatraktívni jednak tento malý, ale krásny región, ktorý potrebuje impulzy, aby sme sem pritiahli turistov, ale aj celý náš kraj a Slovensko. Je však finančne veľmi náročná, preto neustále rokujeme s ministerstvami a hľadáme aj iné zdroje pre jej finančné krytie,“  dodal predseda PSK.

Po rozsiahlych búracích, zemných a  zakladacích prácach realizovaných v roku 2023 sa v tomto roku začalo intenzívne pracovať na zatepľovaní fasády a strechy, výmene rozvodov, montáži okien a oceľovej konštrukcie s osadením výstavných blackboxov.

Neskôr sa pristúpilo k rekonštrukcii plynových zariadení a rozvodov vzduchotechniky, či k prácam na hrubej stavbe fontány. Aktuálne sú sústredené na preložky kanalizácie a vodovodu, výstavbu šachty výťahu, ktorý povedie na strechu a na ďalšie činnosti na oceľovej konštrukcii. Hrubé vonkajšie konštrukcie sú pritom urobené už takmer na 100 %, ostáva doplniť provizórne zábradlia a prvky, ktoré nie sú statického charakteru.

V záverečnej fáze stavebných prác sa budú dokončovať interiérové záležitosti. Konkrétne podlahy, obklady, dlažby, výplňové konštrukcie, podhľady či omietky a na rad príde i vnútorné schodisko.

„Tešíme sa z progresu, ktorý na stavbe vidíme. Nebol ani jeden deň, kedy by bola z nejakého dôvodu prerušená a kedy by sa tu riešil markantný problém. Je to aj vďaka dobrej komunikácii medzi zhotoviteľmi, projekčným tímom a investorom, že všetko ide ako má. Z pohľadu nás múzejníkov vnímame rozsah realizovaných prác a fakt, že tu vznikne priestor, kde budeme môcť napĺňať naše múzejnícke vízie, ako veľkú vec. Múzeum bude vyzerať inak a z nevábnej budovy sa zmení na multifunkčný, multižánrový, interaktívny priestor a na veľkého reprezentanta múzea 21. storočia,“ doplnil riaditeľ MMUAW v Medzilaborciach Martin Cubjak.

Projekt modernizácie múzea realizujú spoločnosti Swietelsky-Slovakia a GMT projekt a všeobecne zahŕňa rekonštrukciu vstupných priestorov, fasády, ako aj vybudovanie prístavby a nadstavby, vrátane nových schodísk, sociálnych zariadení, svetelnej techniky a výťahov. Jeden externý výťah pritom pribudne aj v samotnom depozitári, čo bude európskym unikátom a vďaka ktorému sa obrazy dostanú na každé poschodie.

Čo sa týka interiéru,  vzniknú tu nové ateliéry,  oddychová zóna s bistrom, zrealizujú sa malé dispozičné zmeny v expozíciách a všeobecne sa rozšíria galérie i depozit. Pribudne tiež exkluzívny priestor pre vzdelávacie programy, nové aplikácie audio sprievodcov či multimediálne-interaktívne hardvéry, projekčné, zvukové a holografické prvky.

Priechodná fasáda prepojí exteriér s interiérom a aj samotný exteriér múzea bude predstavovať výstavný priestor. Aktivity sa budú usporadúvať na novovybudovanom námestí  s fontánou, ale aj na streche s celoročným využitím. Priestor dotvorí terasa, amfiteáter pre 100 ľudí určený na komorné koncerty  a premietania aj viaceré blackboxy dovybavené dataprojektormi, ktoré sa inštalovali za účelom  realizácie workshopov.  

***

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach bolo založené v roku 1991 ako prvé na svete venované významnej osobnosti A. Warhola, PSK ho zriaďuje od roku 2002. Expozícia pozostáva z dvoch stoviek originálov diel umelca zapožičaných múzeu Nadáciou A. Warhola pre vizuálne umenie v New Yorku, zo zbierok súkromných zberateľov a z diel, ktoré sú majetkom múzea. Počas prebiehajúcich rekonštrukčných prác sú diela dočasne presťahované a zabezpečené v depozitoch, resp. sú súčasťou domácich a medzinárodných výstav.

Autor: Daša Jeleňová, hovorkyňa PSK

V Prešove 20. 8. 2024

Aktualizované: 20. 8. 2024

Najčítanejšie správy

Majster/ka odbornej výchovy v odbore kuchár, SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb Jána Andraščíka, Bardejov
3. 10. 2024
O.V.S. - prenájom majetku - SŠ J. Henischa, Bardejov
3. 10. 2024
SÚC PSK - nehnuteľný majetok hala, pozemky, zariadenie
2. 10. 2024
Knihovník/knihovníčka - Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou
2. 10. 2024
Údržbár, Stredná priemyselná škola technická, Bardejov
2. 10. 2024
Výzva na voľby členov rady školy - SOŠ polytechnická a služieb arm. gen. L. Svobodu, Svidník
1. 10. 2024